ABN AMRO overweegt beëindiging MKB krediet

ABN AMRO heeft aangekondigd te gaan stoppen met MKB kredieten tot 1 miljoen euro en de bestaande portefeuille (met een omvang van 40 miljard euro) over te dragen aan New10, een online kredietverstrekker en tevens dochteronderneming van ABN AMRO.

Wij kunnen deze aankondiging niet los zien van de collectieve renteclaim die wij aan het voorbereiden zijn tegen de bank. De bank ziet haar reputatie –terecht– besmeurd en dat zullen aandeelhouders (bijvoorbeeld pensioenfondsen, vermogensbeheerders en de Nederlandse staat) niet prettig vinden.

Het overdragen gaat niet vanzelf want er zal een formele kredietaanvraag en -procedure doorlopen moeten worden bij New10. Dit betekent dat de aanvraag kan worden afgewezen. In dat geval wordt de ondernemer gedwongen om in vijf jaar het krediet af te bouwen. Dat zal in veel gevallen niet mogelijk zijn of niet gewenst. New10 staat daarnaast niet bekend om haar lage, concurrerende, rente tarieven dus de vraag is nog maar of een overgang in het belang van de ondernemer is of uitsluitend in het belang van ABN AMRO. Het is tot 1 september 2021 een pilot (een proef). Daarna neemt de bank vijf jaar de tijd om de overgang naar New10 af te ronden.

Voor de collectieve zaak heeft dit geen gevolgen. De schade daarvan is ontstaan vanaf oktober 2008 en loopt door totdat alle kredieten zijn overgeboekt naar New10 of zijn afgelost. Wij zullen naast juridische ook publicitaire en politieke ‘pijlen’ op de bank blijven schieten tot dat een ruimhartige compensatie regeling is overeengekomen

Shureluck